top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Cardol

Chronisch ziek zijn als topsport - deel 2

samen met:


In deel 1 legde ik uit dat, als je gezonder leeft, je vaak ook lekkerder in je vel zit en minder stress hebt. En andersom, als je je stress vermindert en meer ontspant, maakt dat het volhouden van een gezonde leefstijl makkelijker. Belangrijk, zeker als je een chronische ziekte hebt. Laten we met die eerste beginnen: 4 tips om je gezonde leefstijlvoornemens waar te maken.


1. De ‘Minimaal een 8-regel’

De boog kan niet altijd gespannen zijn, af en toe uit het keurslijf mag best. Eén van mijn cliënten bedacht de ‘Minimaal een 8’-regel: ze snoepte alleen als ze iets echt zó lekker vond dat ze het minimaal een rapportcijfer 8 gaf. Judoka Sanne van Dijke ging tussen strenge trainingsroutines door even langs bij haar familie om met een glaasje champagne te vieren dat ze naar de Zomerspelen mocht. Dat sociale moment gaf haar juist de motivatie om nog harder te gaan trainen. Laad jezelf dus zo nu en dan op met iets wat misschien niet zo gezond is, maar waar je zodanig van geniet dat je daarna weer gemotiveerd je gezonde gewoonten kunt oppakken.


2. Vier elk succes(je)

Iets veranderen wat je al jaren op een bepaalde manier doet, gaat niet in één dag. Vier daarom ook de kleine stappen. Zo had ik een cliënt die stilstond bij elke sigaret (en zelfs halve sigaret) die ze minder nam dan de dag ervoor. Ze was er trots op, en terecht! Topsporters verliezen veel vaker dan ze winnen. Om gemotiveerd door te zetten, vieren ze ook andere prestaties: gekwalificeerd worden voor een groot toernooi, een nieuw persoonlijk record zetten, of gewoon een dag hard gewerkt hebben. Sta dus stil bij elk stapje, schrijf ‘m op en wees trots op jezelf!


3. Doe het samen

Meer groente eten zonder dat je gezin meedoet, in je eentje gaan sporten, stoppen met roken terwijl de mensen om je heen het blijven doen… alleen is het vaak lastig vol te houden. Ik had eens een cliënt die zich bezwaard voelde om aan anderen om hulp te vragen, maar toen ze het eenmaal deed, bleken haar vriendinnen haar graag te steunen met een aanmoedigend berichtje of door mee te gaan wandelen. Ooit een topsporter gezien zonder teamgenoten of coachingsteam? Zoek jouw superteam bij elkaar, durf te vragen en doe het samen!


4. Doe het op jouw manier!

Eet je weleens iets gezonds wat je eigenlijk niet echt lekker vindt? Sta je met tegenzin in de sportschool? Gezonde gewoonten hou je langer vol als je ze leuk vindt en ze bij je passen. Neem wielrenner Tom Dumoulin, die overtraind raakte na lange tijd trainen op een manier die anderen van hem verwachtten maar waar hij geen plezier uit haalde. Hij deed een stap terug en neemt nu het stuur in eigen hand: hij deelt zijn trainingen in op eigen wijze, waar hij gelukkig van wordt. Met Olympisch zilver als resultaat! Als je je leefstijl wilt veranderen, ga dan op zoek naar een manier die bij jóu past.


Benieuwd naar de ontstress-tips? Binnenkort volgt deel 3!


35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page