top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Cardol

"Het doel bereiken we allemaal"

Updated: Aug 2, 2019

Ervaring als vrijwilliger DEPORTE E MENTE SEN BARREIRAS


Plezier, tevredenheid, lachen en een glimlach. En vooral een kans om te groeien als professional en als persoon.


Toen ik klein was, liep ik ieder jaar met mijn moeder collecte voor gehandicaptensport. Dat vond ik een heel belangrijke taak. Maar ik had nog nooit meegeholpen aan zo'n sportactiviteit. Tot ik deel uit mocht maken van de dag van de inclusieve sport van Asociación Achega, “Deporte e Mente sen Barreiras” (Sport en Geest zonder Grenzen).


Toen de dag begon, zag ik het nog niet meteen als een kans. Ik zag juist veel obstakels en onzekerheden. Wat gebeurt er als ik niet weet hoe ik met anderen moet omgaan? Wat als er iets gebeurt? En als ik iets verkeerd doe? Wat gebeurt er als ik niet de kennis of middelen heb om mijn werk goed te doen?


Gedurende de dag verdwenen langzaam maar zeker al die “wat als”-gedachten, en begon ik de dingen anders te zien. Ik zag de groepen deelnemers arriveren. Sommigen stonden te popelen om te beginnen, anderen waren wat afwachtend en verlegen. Misschien zou het voor velen de eerste keer zijn dat ze de activiteiten zouden doen die die dag werden aangeboden, of misschien zelfs wel de eerste keer in hun leven dat ze zouden gaan sporten. Logisch, dacht ik, dat ze in het begin wat onzeker waren, in spanning afwachtend wat er allemaal zou gaan gebeuren.


Misschien hadden ze zich nog niet gerealiseerd dat deze dag voor hen zou een kans zou zijn.

Een kans om te sporten uit te proberen, vaardigheden te leren, mensen te ontmoeten, een dag vol plezier en een onvergetelijke ervaring. Dus besloot ik om mijn eigen onzekerheden opzij te zetten en zo goed mogelijk bij te dragen aan dat zij dat ook zouden doen, en een geweldige dag zouden beleven.


En toen begon het plezier, het lachen, het samenwerken en daarmee het leren en jezelf overtreffen. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de vrijwilligers. “Leeftijd, achtergrond of opleiding maken niet uit, het belangrijkste is altijd de goede wil”, schrijft Lorena Francisco Lens, coördinator van Achega, over de rol van vrijwilligers. "De goede wil om samen en van elkaar te leren". En zo is het. Ik kreeg de kans om andere mensen te helpen, en op hun beurt hebben zij mij geholpen om beter te worden in wat ik doe en wie ik ben. Hoewel vrijwilligerswerk wordt omschreven als "onbaatzuchtige hulp", was het voor mij zowel professioneel als persoonlijk een verrijkende ervaring.


Iedereen die bereid is om te ondersteunen, om te leren, om te verbeteren en om een ​​onvergetelijke tijd door te brengen, raad ik aan om vrijwilligerswerk te doen. Zonder zorgen over mogelijke obstakels, want, zoals de slogan van Asociación Achega omschrijft, “het doel bereiken we allemaal”.

15 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page