top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Cardol

Superkrachten!

“Wat je aandacht geeft, groeit.” Als sporter, als professional, als mens: we willen leren van fouten en onze zwakke punten sterker maken. We trainen de vaardigheden die we nog niet perfect beheersen, keer op keer, net zo lang bijschaven totdat het lukt. Op zich niks mis mee, maar hoe leuk is het om alleen maar bezig te zijn met de dingen waar je niet zo goed in bent? Wat levert meer op: tot frustratie aan toe telkens maar weer diezelfde bocht rijden die niet bepaald je sterkste punt is, of je supersnelle start nóg sneller maken? En willen we eigenlijk wel een voetbalteam waarin iedereen prima presteert omdat alle zwakke plekken zijn weggepoetst, maar waar niemand écht uitblinkt?


Superkrachten

“Wat je aandacht geeft, groeit.” Als je alleen maar focust op fouten en zwakke plekken, dan worden die steeds groter in je hoofd en uiteindelijk sluipt die onzekerheid in je acties. Geen paniek, want andersom werkt het ook: aandacht geven aan jouw sterke kanten maakt ze nóg sterker. Je gaat pas echt uitblinken als je groeit in je talenten en ze optimaal leert inzetten. En focussen op jouw sterke kanten is natuurlijk ook gewoon heel leuk! Het geeft zelfvertrouwen om te doen waar je goed in bent, daar nog beter in te worden en de wereld te laten zien wat jij in huis hebt.


Bij NL sportpsycholoog noemen we sterke kanten SUPERKRACHTEN. En laat het werken met superkrachten nou net ónze superkracht zijn. Practice what you preach: wij hebben die superkracht onlangs een extra boost gegeven. We kregen een workshop Sterke Kanten van Matthijs Steeneveld, positief psycholoog en auteur van het Sterke Kantenkaartspel. Hieronder deel ik de belangrijkste inzichten met je: wat zijn superkrachten en hoe ontdek je die van jou?!


1. Superkrachten zijn talenten: je bent er goed in

Een inkoppertje: superkrachten, talenten, kwaliteiten, sterke kanten… daar ben je natuurlijk GOED in! Ze gaan je makkelijk af. Wat zijn jouw sterkste wapens? Wat is je X-factor? Waar krijg je complimenten over?


2. Superkrachten zijn opladers: ze geven je energie

In een tv-programma vertelde Olympisch schaatskampioene Jorien ter Mors huilend dat ze altijd alles geeft, wat ze ook doet. Een ijzeren discipline die haar enorm ver bracht in haar schaatscarrière, maar tegelijkertijd zoveel heeft gekost: er was geen ruimte om te genieten van een overwinning, meteen ging de focus op het volgende doel. Nu ze niet meer schaatst, lukt het haar niet om de uitknop te vinden: ze doet nog steeds alles op 110% en wordt er doodmoe van. Haar doorzettingsvermogen lijkt een superkracht, maar blijkt een enorme verslinder.


Voor mij was dit een eye-opener: iets is niet direct een superkracht als je er simpelweg in uitblinkt, het moet ook een oplader voor je zijn. Je geniet ervan om jouw superkrachten te gebruiken, je haalt er voldoening uit, het geeft je extra plezier en energie. Pas dan heb je een superkracht te pakken. Waar houd jij het meeste van in je werk of tijdens een wedstrijd? Welk deel van je taken vind je het allerleukst?


3. Superkrachten zijn typisch jij: ze passen bij je

De laatste voorwaarde: je superkrachten zijn echt kenmerkend voor jou. Waarin onderscheid jij je van anderen? Waaruit haal jij meer voldoening dan je teamgenoot of buurman? Als ik anderen zou vragen wat de kwaliteit is die jou echt typeert, wat zouden ze dan zeggen?


Matthijs Steeneveld is ook redacteur van het Tijdschrift Positieve Psychologie. Voor het themanummer over energie schreven NL sportpsychologen Katja Cardol en Yannick Balk het artikel Pieken en Dalen. Krijg je geen genoeg van opladers en superkrachten? Hier kun je ‘m downloaden.

Oplaadtips NL sportpsycholoog

Lessen uit de workshop van Matthijs: superkrachten gaan je makkelijk af, je laadt ervan op en ze passen bij je. Onderzoek laat zien dat het inzetten van jouw superkrachten je prestaties, werkgeluk en gezondheid bevordert. Het zijn super-opladers die je helpen bij het omgaan met verslinders, uitdagingen en tegenslag. Waar wacht je nog op?!


Voordat je jouw superkrachten optimaal kunt benutten, is het zaak om ze te ontdekken. Dat doe je zo:

  1. Je jeugdherinneringen uitpluizen Wat deed je als kind graag? Wat kon je urenlang doen? Waarom ben je bijvoorbeeld ooit begonnen met je sport? Waarom juist die passie in plaats van iets anders? Wat vond je daar precies zo leuk aan?

  2. Flow-ervaringen uitpluizen Ga terug naar die keer dat je werk- of sporttaken vanzelf leken te gaan. De wedstrijd waarbij het leek alsof tijd niet bestond en je moeiteloos een topprestatie neerzette. Wat ging er toen zo ontzettend goed? Waarvan genoot je, wat gaf je de meeste voldoening? Waar ben je trots op?

  3. Dagboek bijhouden Een paar weken lang, bijvoorbeeld in notities van de Drie Batterijen App: waar kreeg je vandaag energie van? Wat waren je opladers? Ontdek welke opladers steeds terugkomen, waarbij jij iets deed waar je goed in bent.

  4. Vraag het anderen! Wanneer zien zij je stralen? Wat vinden ze kenmerkend voor jou? Vraag anderen eens een voorbeeld te noemen van een situatie waarin één van jouw superkrachten naar voren kwam.


Lastig? Ik sta voor je klaar, niet alleen om jouw superkrachten ontdekken, maar ook om ze optimaal te benutten. Dus wil jij je batterijen een boost geven, je zelfvertrouwen vergroten en prestaties verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact op voor mentale training, in mijn praktijk in Hillegom, bij jou op de club of online.




17 views0 comments

Comentários


bottom of page