top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Cardol

Opladen voor verandering!

Eén van mijn cliënten volbracht vorig jaar een enorme sportieve uitdaging: met haar team roeide ze 5000 kilometer de Atlantische Oceaan over. Toen ik haar onlangs vroeg hoe het nu gaat, bleek dat ze motivatie voor het sporten mist. Ze voelt zich na haar avontuur beperkt door de coronamaatregelen: “Nu we nog te kampen hebben met beperkingen merk ik dat ik last heb van afleiders en verleiders. Ik let minder op mijn eten, en beweeg niet zo veel als ik zou willen.” Ik sprak ook een drummer, die vertelde dat hij al meer dan een jaar geen drumstel meer had aangeraakt. Repeteren met de band is niet mogelijk, laat staan optreden. Daardoor speelt hij zelf ook niet meer. Net als de roeister is hij zijn drive kwijt. Maar nu de maatregelen versoepelen, gaan ze hun batterijen weer opladen: ze maken zich klaar voor verandering.


Jij hebt misschien ook zo’n coronadip in je motivatie gemerkt in het afgelopen jaar. Waarschijnlijk kon je je sport, hobby of werk niet doen zoals je voorheen deed. Het goede nieuws: we zijn op weg terug naar ‘het oude normaal’. De vraag is… wil je dat eigenlijk wel?! Ben je voorbereid op de veranderingen die voor ons liggen? Opladen maar!


Opladen stap 1: Bepaal of je er écht zin in hebt

Laten we leren van de inzichten die de coronaperiode ons noodgedwongen heeft gegeven. Niet gedachteloos terugvallen in oude patronen, maar even stilstaan: waarvan heb je genoten het afgelopen jaar? En welke activiteit heb je eigenlijk helemaal niet zo gemist? Maak tijd om terug te blikken, en dagdroom over wat je in de toekomst zou willen doen en bereiken. Bepaal vervolgens welke koers je wilt varen. Blijf of ga weer doen wat jou plezier geeft en wat belangrijk voor je is, en als het kan, laat dan achterwege wat eigenlijk toch niet meer zo leuk of waardevol is gebleken.


De roeister ontdekte dat ze haar passie écht mist, ze kan niet wachten om te gaan trainen voor een nieuwe uitdaging: “Ik heb nu eenmaal het sporten nodig om mij goed te voelen, heb ik me beseft. De liefde voor het roeien en één zijn met het water.”



De muzikant heeft zijn drumstel ingeruild voor bokshandschoenen. Hij wil graag weer afspreken met de andere bandleden, maar wekelijks drummen, dat hoeft voor hem niet meer. Twijfel jij er aan of je de passie in je sport, hobby of werk nog wel voelt? Het maken van de keuze om te stoppen is niet makkelijk. Lees eens de blog van mijn collega NL sportpsycholoog Ad: Help, mijn passie is weg!’.


Opladen stap 2: Ga om met de onrust

Je hebt nu bepaald wat je graag zou willen (blijven) doen. Je hebt er zin in, maar toch voel je aarzeling. Logisch: de wereld wordt weer groter, en daarmee onze mogelijkheden. Maar die mogelijkheden voelen soms als allerlei verplichtingen en taken die ineens weer op je af komen. Weet je nog, vroeger, toen we elke avond een vaste activiteit hadden en de weekenden al maanden van tevoren volplanden? Allemaal leuke dingen, maar misschien na deze rustige periode ook wel wat overweldigend. En dan is er nog “FOMU”, fear of meeting up. We zijn het niet meer gewend aan veel mensen om ons heen, aan het live communiceren. We hebben de angst voor besmetting en het afstand houden van anderen geïnternaliseerd. Hoe ga je om met die toenemende onrust?


Stap 2a: Begin klein. (Bijna) niets moet, begin met de dingen die je het liefst wilt. En bouw die dingen stap voor stap op, laat je brein wennen aan de spanning en prikkels. Ga eerst eens één middag naar kantoor, spreek buiten af met vrienden, probeer een uurtje trainen op locatie. Ook mijn cliënt begint met een voor haar kleinere en haalbare activiteit: “Het wordt een fysieke uitdaging en wat dichter bij huis: een rondje Zeeland, ik alleen in mijn roeiboot.” Vind je het lastig om te kiezen wat je wel en niet gaat doen? Gebruik de praktische tips uit de blog ‘Keuzes maken is een kunst’ van NL sportpsycholoog Wendy.


Stap 2b: Denk om! Als je de activiteiten die je het liefst doet hebt gekozen, laat dan ook toe dat daar soms drukte en spanning bij komt kijken. Geleerd van Omdenken-grondlegger Berthold Gunster: het geeft misschien onrust, maar het is wél de onrust die hoort bij de dingen die jou heel blij maken. Omarm dus de onrust.


Oplaadtip NL sportpsycholoog®

Reflecteren op jezelf, op wat je doet en op wat je wilt doen, kan best lastig zijn. Én heel spannend. Zeker bij verandering, zoals in deze nieuwe fase. Oplaadtip: praat erover! Je twijfels delen helpt om je overwegingen op een rijtje te zetten. Bovendien geven anderen vaak goede inzichten, omdat zij jou van buitenaf zien. Praat met een vriend, familielid, teamgenoot of coach, of neem contact op. Ik help je graag bij het opladen van je batterijen!

Foto's: Talisker Whiskey Atlantic Challenge 2020

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page