top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Cardol

Pieken en dalen op voettocht - deel 1 lichaamskracht

Afgelopen zomer besloot ik, NLsportpsycholoog Katja, er tussenuit te gaan om een lang gekoesterde droom waar te maken: te voet op pelgrimstocht, vanuit Hillegom in de Duin- en Bollenstreek naar Santiago de Compostela in Spanje. In bijna 1.500 kilometer doorkruiste ik Nederland en België, en via Frankrijk wandelde ik langs de Spaanse kust over de Camino de Santiago. Niet alleen een fysieke uitdaging, maar zeker ook een mentale en emotionele. Tijdens zo’n lange, uitdagende reis was het onvermijdelijk dat mijn batterijen soms leegliepen. Hoe gebeurde dat en hoe laadde ik weer op? In drie blogs geef ik je een inkijkje in mijn Caminodagboek. Deel I: Lichaamskracht.


Hersteltijd inbouwen

“Gisteren was ik al vroeg in Leiden, mijn allereerste etappe had ik snel volbracht. Zo snel dat iemand me droog aanraadde om wat vaker pauze te nemen. Dat advies neem ik vandaag ter harte: als ik merk dat ik ga slenteren en eigenlijk even niet zo’n zin heb om te lopen, dan ga ik gewoon even zitten. En wat blijkt? Het werkt. Na een minuut of tien rust voel ik mij een stuk beter en kan ik weer vooruit.” (Oplader: luisteren naar je lichaam)


Bij lichamelijke inspanning vraag je het uiterste van jezelf. Om je energiebalans te bewaken, is het belangrijk om lichamelijke signalen op te pikken en ernaar te handelen.


“Ik heb mezelf 9 kilometer voortgesleept, toen kon ik echt niet meer verder. Na wat rusten voel ik me niet veel beter. Ik kan nu kiezen: 5 kilometer doorlopen naar de volgende herberg of een bus nemen. Dat laatste staat me erg tegen, ik doe een voettocht. Maar als ik opsta en wat rondslenter, merk ik dat het lopen echt geen goed idee is. Luisteren naar mijn lichaam, dat vond ik toch zo belangrijk? Laat ik eraan toegeven en zorgen dat ik echt weer goed op krachten kom. Ik boek een busticket en ga op een bankje liggen wachten.” (Verslinder: lichamelijke klachten, Oplader: hersteltijd)


Ziek worden, blessures, ook op de Camino krijg je te maken met lichamelijke tegenslagen. En net als in het dagelijks leven komen die nooit uit. Toch is rust de enige manier om je lichaamskracht weer aan te vullen en om erger te voorkomen.


Omstandigheden optimaliseren

“Ik wandel rustig door, helaas wel in harde regen. Ik twijfel of mijn op het laatste moment gescoorde regenjas nou eigenlijk wel waterdicht is… Oh ja, de eerste twee blaren zijn een feit. Zouden die schoenen nou toch te klein zijn?” (Verslinder: slecht materiaal)


Over niets wordt meer gepraat op de Camino dan over het ideale schoeisel. Slecht passende schoenen, of ander onvoldoende functionerend materiaal wat je gebruikt bij sport of werk, zorgen voor energieverspilling en kunnen leiden tot blessures of… blaren dus.


“Meer dan 40 graden. Ik voel me de laatste kilometers een soort marathonloper die zwabberend over de finish komt. Zo heet! Oververhit strompel ik een cafeetje in. De barman zet, zonder een woord te zeggen, meteen een glas water voor mijn neus.” (Verslinder: warmte, Oplader: water drinken)


Hitte trekt de lichaamsbatterij in hoog tempo leeg. Water is een cruciale oplader om af te koelen en voor de vochtbalans in het lichaam.


Zzzz…!

“Wat een nacht. Overnachten in een treinstation, ik had kunnen bedenken dat dat niet veel goeds zou betekenen. Als er een trein langs kwam, trilden de bedden. Verder was ik alert, omdat ik had gehoord dat er gisteren mensen waren bestolen in deze herberg. In het bed boven mij lag iemand te hoesten. Om 5:15 uur besloot ik dat het genoeg was voor vannacht, om 6 uur ben ik op pad gegaan.” (Verslinder: slaaptekort)


Slaap. Eén van de belangrijkste opladers van je lichaamskracht, en haast heilig op de Camino. Slaaptekort is dan ook een ‘superverslinder’ met nadelige gevolgen voor prestaties en gezondheid. Je kunt je zo voorstellen hoe ik om 6 uur de eerste heuvel beklom.


“Oeps, iedereen is vanochtend van mijn wekker wakker geworden, behalve ikzelf. Ik had mijn oordoppen in vanwege gesnurk. Gelukkig vond niemand het erg, zo konden we allemaal vroeg op pad gaan.” (Oplader: nachtrust)


Oordoppen, een slaapmasker en een koele, donkere kamer; zelfs in rumoerige herbergen zijn manieren om te zorgen voor voldoende nachtrust.


Oplaadtips

Dit voorbeeld van een lange wandeltocht lijkt misschien heel specifiek. Toch zou je het kunnen zien als metafoor voor een wandeling door het leven, met pieken en dalen, opladers en verslinders. Eigenlijk werkt het leeglopen en opladen van de batterijen in dagelijkse routines en prestaties niet heel anders. Iedereen komt andere verslinders tegen, dat wel, en ook je opladers zijn persoonlijk.


Oplaadtip: houd in een normale week eens een dagboek bij en breng de belangrijkste verslinders en opladers van jouw Lichaamskracht in kaart. Gebruik onderstaande reflectievragen.

  • Hoe merk jij dat je lichaamsbatterij leegloopt? Welke signalen (bijv. vermoeidheid, hoofdpijn) geeft je lichaam jou?

  • Op welke momenten zou je beter voor je lichaam kunnen zorgen? Denk aan voeding, beweging of ontspanning.

  • Wat helpt jou als je erg gespannen of vermoeid bent? Doe dat vaker!


Een batterijen-dagboek bijhouden doe je simpel met de Drie Batterijen App. Zo herken je een lege batterij sneller en kun je jezelf op tijd weer opladen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.


28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page