top of page
Search
Writer's pictureKatja Cardol

Chronisch ziek zijn als topsport - deel 3

Updated: Dec 2, 2022

samen met:







Deel 2 van dit drieluik bevatte 4 leefstijltips - hopelijk ben je al volop aan de slag met je gezonde voornemens. Niet altijd even makkelijk hè? Zeker als je een chronische ziekte moet managen, dan kunnen al die leefregels soms best lastig zijn. Máár: het volhouden van een gezonde leefstijl wordt makkelijker als je stress vermindert en meer ontspant. Daarom in dit derde en laatste deel 4 tips om te ontstressen.

1. Maak tijd vrij voor ontspanning

Vaak zie ik hoe mensen met een aandoening hun agenda volplannen: door de ziekte ben je meer vermoeid, dus de energie die je hebt, wil je nuttig besteden. Logisch, maar word je daar ook blij van? Waar topsporters vroeger trainden als maniakken, wordt nu net zoveel tijd geïnvesteerd in rust en herstel. En ook bij een (nier)ziekte is ruimte maken voor ontspanning essentieel voor je gezondheid. Plan waar mogelijk pauzes in tussen je activiteiten en neem een momentje voor jezelf, al is het maar een uurtje. Zo laad je jezelf weer op doe je je activiteiten met meer energie en minder stress.


2. Doe waar je blij van wordt

Nu je toch aan het plannen bent: bestaan je dagelijkse activiteiten vooral uit ‘moetjes’, of steek je jouw energie ook in dingen waar jij blij van wordt en die je waardevol vindt? Veel atleten doen naast hun sport een studie, cursus of hobby. Neem de BMX-zusjes Smulders: Merel is bezig aan haar studie rechten, Laura’s tweede passie is koffie maken. Zo’n hobby of plezierige activiteit zorgt voor ontspanning en is een goede afleiding van stress of tegenslagen. Vervang ‘ik moet…’ dus eens door ‘ik wil…’ en plan wekelijks activiteiten in waar je van geniet en die je helpen om je hoofd leeg te maken!


3. Durf je grenzen te stellen

Plotselinge pijn, meer vermoeidheid dan normaal, snel afgeleid zijn, een onrustig gevoel… iedereen heeft eigen lichamelijke en emotionele stress-signalen, die waarschuwen dat je batterijen bijna leeg zijn. Leer die signalen herkennen en reageer erop door rust te nemen. Vaak betekent dat nee zeggen, en dat is niet altijd makkelijk. Van der Poel reed dagenlang in de gele trui maar koos ervoor te stoppen met de Tour om zich te focussen op de Spelen, zwemster Kromowidjojo besloot het koningsnummer te laten schieten om haar kansen op de 50 vrij te vergroten. Luister naar je grenzen en durf nee te zeggen. Lastig? Reageer niet meteen als je een keuze moet maken, maar vraag even bedenktijd.


4. Deel je zorgen

Piekeren, malen, wakker liggen en er maar niet uitkomen… en als je dan je hart hebt gelucht bij iemand, lijkt alles ineens veel minder stressvol. Steeds meer topsporters gaan regelmatig naar een (sport)psycholoog, die hen ondersteunt bij het omgaan met zenuwen en tegenslagen en om goed in hun vel te zitten. Een (medisch) psycholoog kan je helpen in het omgaan met alles rondom je nierziekte. Ook helpt het om je zorgen te delen met een vriend, familielid of iemand anders die in hetzelfde schuitje zit als jij. Niets voor jou? Je gedachten van je af schrijven kan ook goed werken! Als je ergens mee zit, zorg dan dat je bij iets of iemand je ei kwijt kunt.


Je hoeft natuurlijk niet met alle tips aan de slag te gaan. Veel klinkt je vast al bekend in de oren, en kies vooral wat bij jou past. En vergeet niet (of lees het hier nog even terug): als je je leefstijl aanpakt, zit je vaak vanzelf al lekkerder in je vel. En andersom, als je gaat ontstressen, worden ook die gezonde leefgewoonten makkelijker. De eerste stap zetten, dat is het belangrijkst!

50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page